Tegnap egy nemzetközi összejövetelen vettünk részt a folyosó egyik üres szobájában. Nagy volt a nyüzsi, elég sokan gyűltünk össze az icipici szobában. Találkoztunk egy cseh fiatalemberrel, aki igencsak meglepődött azon, hogy anyanyelvét igyekszünk elsajátítani. Nem értette, miért. Amíg mások beérik, a 'szeretjük a cseh irodalmat vagy a nyelvet' és az 'érdekesnek tartjuk a cseh kultúrát' agyon ismételt frázisokkal, addig ez a srác tovább értetlenkedett. Szerinte nincs semmi kapcsolat a 2 ország között, így az okát sem látja, miért lenne számunkra érdekes megtanulni ezt a nyelvet. Igazából, azt is nehéz volt elhitetni vele, hogy tényleg beszélünk (többé, de inkább kevésbé) csehül. Aztán végre kérdezett, valamit csehül, és - láss csodát - válaszoltunk rá. Miután, még mindig nem értette, mit kezdhetnénk a cseh nyelv elsajátításával, elmondtuk neki, hogy azt is szeretjük benne, hogy más szláv népekkel is tudunk kommunikálni. Ez sajnos a mi nyelvünkre nem jellemző. Például a szlovákokkal. Erre a reakció: de ti utáljátok a szlovákokat, nem? Húha. Lefagytunk egy pillanatra. Emő ügyesen reagált a hidegzuhanyra, megjegyezve, hogy a politikusok gyalázkodása ellenére a személyes kapcsolatok csak rajtunk múlnak. Úgy érzem, ez a probléma komolyabb, mint amennyi figyelmet mi szentelünk neki. Bár én otthon nem találkozom szlovákellenes megnyilatkozásokkal (lehet ez csak az én környezetemre jellemző, nem tudom), mégis mások úgy gondolják, így megy ez Magyarországon. Én úgy érzem, sajnos vagy szerencsére, de valószínűleg egyik megközelítés sem helytálló, ez a probléma Szlovákiában van inkább, mint hazánkban. Szlováktól már hallottam, hogy "jééé, ti nem is vagyok ördögök", vagyis a magyarok nem is olyan szörnyetegek, mint ahogy azt a szomszéd ország politikusai állítják, otthon viszont csak a felháborodást érzékelem, amit a szlovák politika vált ki belőlünk. És távolabb? Például, itt Prágában? Szerintem úgy gondolják, ha a szlovákok "utálnak" minket és igyekeznek ellehetetleníteni a szlovákiai magyarok életét, nyilván kölcsönkenyér visszajár, mi sem kedveljük őket különösebben. Van rá okunk, hogy haragudjunk. De nem a szlovák lakosságra, csupán a szlovák politikára. Demokrácia ide vagy oda, a politika nem egyenlő a nemzettel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://juzli.blog.hu/api/trackback/id/tr802044576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitaqua 2010.06.02. 22:16:49

Érdekes, amit írsz. A "de ti utáljátok a szlovákokat, nem?" kérdésre nem tudom mit reagáltam volna. Kicsit elgondolkodtat ez a poszt.

Jüzli 2010.06.04. 15:25:15

@vitaqua: Akkor már érdemes volt megírnom. :)

webber 2011.05.07. 11:49:56

Nekem is tetszett :)
süti beállítások módosítása